Automatiseren op basis van dynamische energieprijzen

Er is een trend in energieleveranciers die elektriciteit op basis van dynamische tarieven per uur aanbieden, prijzen kunnen hierdoor op een dag erg schommelen en daarom is het handig om elektrische grootverbruikers te automatiseren op basis van de prijzen en energie overproductie. Zet de elektrische verwarming uit wanneer de energieprijzen hoog zijn en laat je warmwaterboiler opwarmen terwijl je de dure prijzen vermijdt. Meer weten over het sturen van energiebeheer? Lees het hier.

Automatiseren op basis van elektriciteitsprijzen

Heatit Renergy biedt fantastische mogelijkheden, om je verbruik te optimaliseren en te besparen op de energiekosten. Je kan als eindgebruiker zelf beslissen wanneer je energie verbruikt. De Renergy oplossing is bedoeld voor het automatisch schakelen van onderstaande apparaten op basis van de EPEX prijzen:

  • Elektrische vloerverwarming
  • Boilers
  • Auto laadpalen
  • Thuis accu
Hoe werkt Renergy?

Als gebruiker hoef je alleen maar te bepalen hoeveel uur per dag je de apparaten wilt gebruiken. Dit kun je aangeven in de Yubii app op je smartphone, tablet of computer. Hier komt ook de integratie met Nord Pool om de hoek kijken.

 

Het systeem combineert voorspelde elektriciteitsprijzen van Nord Pool met het aantal uren dat je als gebruiker de elektriciteit wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld 6 uur hebt ingesteld, zal het systeem gedurende die 6 uur per dag waarop de elektriciteitsprijzen naar verwachting het hoogst zullen zijn, de geselecteerde apparaten uitschakelen of verminderen. Bij een thuisaccu zal het systeem de accu laden op de uren dat de prijzen het laagst zullen zijn.

 

De piekuren kunnen meestal in de ochtend en avond vallen, maar deze kunnen van uur tot uur variëren. Gelukkig houdt Heatit Renergy hier automatisch rekening mee, zodat je je de hele dag geen zorgen hoeft te maken over grote schommelingen in elektriciteitsprijzen.

Bekijk product
Voordelen Heatit Renergy
  • Er is geen abonnement nodig om de oplossing te gebruiken;
  • Het werkt onafhankelijk van je energiemaatschappij;
  • Eenvoudig uit te breiden met andere slimme oplossingen.
Hoe kan ik de duurste uren vermijden met slimme energiebeheer?

Met de ontwikkeling van Heatit Renergy hebben de FIBARO gateways een integratie met Nord Pool. Hierdoor wordt iedere dag de elektriciteitsprijzen verzameld. Dit betekent dat het FIBARO PRO smart home systeem, het verbruik in huis kan beheren door groot verbruikers te schakelen, wanneer de elektriciteitsprijzen het meest gunstig zijn. Dit is relevant voor infrastructuur apparaten zoals, de elektrische vloerverwarming, warm water boilers, elektrische auto laders en thuis accu’s.

 

Om te starten met Heatit Renergy, wordt de Renergy Quick app geconfigureerd door een installateur in de gateway van het FIBARO PRO smart home systeem. Het systeem heeft tevens slimme apparaten nodig om de gewenste apparaten te bedienen, denk aan schakelaars, relays en thermostaten. Dit kan uitgevoerd worden door een gecertificeerd FIBARO installateur. Om bij te houden wat het totale verbruik is in huis, wordt de P1 Meter geïnstalleerd bij de slimme energie meter.

Voor wie is Heatit Renergy geschikt?

Heatit Renergy is een geweldige oplossing voor iedereen die zelf volledige controle willen hebben over het energieverbruik. Door het sturen op de meest optimale tijden kan je het energie verbruik verlagen. Daarnaast is een belangrijke bonus dat je met Renergy direct inzicht krijgt in je energie verbruik en je jouw ecologische voetafdruk verbeterd.

 

Voor het gebruik van Heatit Renergy is een FIBARO Home Center 3 of FIBARO Home Center 3 Lite vereist. Dit kan met zowel bestaande- als nieuwe systemen. Een compleet nieuw systeem is niet nodig. Op deze manier zullen er twee hoofddoelgroepen zijn: de gebruikers die willen investeren in een nieuw smart home systeem en veel gebruikers die de afgelopen jaren een systeem hebben geïnstalleerd.

Over de Renergy Quick App

De Renergy Quick App is de meest gebruiksvriendelijke manier om elektrische grootverbruikers automatisch te bedienen op basis van de spotprijs. Met de QA is het mogelijk om deze apparaten automatisch de duurste prijzen te laten vermijden. Qua apparaten kan je denken aan de elektrische vloerverwarming, een elektrische boiler en de auto laadpaal. Als gebruiker hoef je enkel te bepalen hoe veel uur per dag deze apparaten worden bediend. De Quick App zorgt er automatisch voor dat de duurste uren van die dag worden vermeden. Bovendien ontvang je bij de aanschaf van Renergy toegang tot 5 extra Quick Apps voor de bediening van een laadpaal of infraroodpaneel.

Slimme integraties voor laadpalen en infraroodpanelen

De Renergy Quick App wordt geleverd met vijf extra Quick Apps. Twee integraties zijn voor slimme laadpalen van Easee en Zaptec. De twee andere zijn voor slimme infraroodpanelen van Mill en Adax.

 

Met de Quick Apps van Easee en Zaptec, die werken met de FIBARO HC3/HC3L, kun je de laadpalen van Easee of Zaptec integreren. Beide integraties stellen je in staat om de laadpalen individueel te bedienen en in de automatisering met Renergy op te nemen. Daarnaast houdt de Quick App het actieve en totale energieverbruik van de laadpaal bij.

 

Met de Quick Apps van Adax en Mill, die ook werken met de FIBARO HC3/ HC3L, kun je de infraroodpanelen van Adax of Mill integreren. Beide integraties stellen je in staat om de panelen individueel te bedienen en in de automatisering met Renergy op te nemen. Ook hier houdt de Quick App het actieve en totale energieverbruik van het paneel bij.

Energy Panel Pro

Tot slot ontvang je tevens de Energy Panel Pro QA. Deze Quick App geeft op de meest gebruiksvriendelijke manier de gegevens van het energiepaneel en de gekoppelde apparaten uit het FIBARO PRO smart home systeem weer.

Bekijk product
Veelgestelde vragen

Wat zijn dynamische energietarieven?

Met dynamische energietarieven zit je niet vast aan een vast- of variabel contract, maar betaal je precies wat de waarde is van de energie op dat moment. Een voorbeeld van een dynamisch energietarief: in de ochtend staat de prijs op voor stroom op 0,05 cent per kWh en in de middag piekt het en betaal je 0,23 per kWh. Je kan dan beslissen om in de middag de elektrische verwarming nog even uit te laten en later op de dag weer te kijken wat de kosten zijn.

Waarom is gebruik van dynamische tarieven interessant?

Omdat de prijzen van de stroom nu voor veel mensen niet meer te betalen zijn, kan je op deze manier zelf bepalen wanneer je wat betaald voor het verbruik van je energie. Hierdoor wordt het besparen op je energierekening eenvoudiger.

Welke energieleveranciers werken met dynamische energietarieven?

ANWB, Tibber, Easy Energy, Energy Zero, Frank Energie, Nieuwe Stroom of Zonneplan.

Blijf als eerste op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief