Je kent het vast, al die verschillende protocollen waar je smart home op kan werken. Namelijk met allemaal merken en producten die eigenlijk niet samenwerken. Hierdoor zit je vaak in de knoop met veel verschillende apps of maar één merk. Maar wat zijn die verschillende protocollen en gaat dit wel samenwerken in de toekomst? Het antwoord hierop is ja, maar hoe? Lees hier alles over in het onderstaande blogartikel.
Z-Wave is voor JDK één van de belangrijkste smart home protocollen. Laag energieverbruik, hoge compatibiliteit en integratie gemak. Z-Wave maakt gebruik van een lagere frequentie op 868 MHz, dit is een totaal andere frequentie dan bijvoorbeeld wifi en bluetooth op 2.4 GHz. Hierdoor kan het niet in de knoop raken met veel gebruikte andere draadloze protocollen en kan het signaal makkelijker door obstakels heen communiceren. Wanneer je smart home gebruik maakt van Z-Wave, geeft dit dus vaak een stabiel mesh netwerk. Het Nice – FIBARO smart home management systeem werkt ook met Z-Wave. Door strenge voorwaarden in de Z-Wave standaard is een Z-Wave gecertificeerd product vrijwel altijd te koppelen met je bestaande Z-Wave hub, maakt niet uit van welk merk. Dit is één van de grootste voordelen van het protocol Z-Wave.
Zigbee is het meest gebruikte specifieke draadloze protocol voor smart home apparatuur. Zigbee apparaten zijn door minder strenge eisen vaak goedkoper in aankoop dan bijvoorbeeld gecertificeerde Z-Wave apparaten. Voor het makkelijk uitbrengen van Zigbee producten in verschillende werelddelen kiezen fabrikanten vaak voor de algemene 2.4 GHz band. Dit is een erg drukke bandbreedte met ook wifi signalen enz. Wat lastig kan zijn als je een huis vol smart home apparatuur hebt. Zigbee heeft door deze drukke bandbreedte en frequentie een lager bereik, dus zorg voor voldoende mesh-routers om het signaal door te sturen. Zigbee is net als Z-Wave een energiezuinig protocol waarbij je batterijen een langere levensduur hebben. Het FIBARO home management systeem werkt ook met Zigbee apparaten, dit is momenteel alleen nog wel in een bèta versie. Lees meer over Zigbee met FIBARO via de onderstaande button.
Naast de standaard protocollen gebruiken merken soms ook andere frequenties om de producten op te laten communiceren. Daar heb je dus ook 433MHz. Om even een makkelijk voorbeeld te geven, auto sleutels kunnen werken op 433MHz frequentie. Als je over smart home producten beschikt die met deze frequentie werken, dan kunnen ze vaak niet met andere merken samenwerken. De Home Center 3 van FIBARO heeft ook de 433MHz antenne, maar deze antenne is alleen te gebruiken voor Nice producten. Alle andere merken die 433MHz gebruiken, zijn niet te koppelen aan de Home Centers van FIBARO.
Thread is het nieuwste specifieke protocol binnen de smart home branche. Dit nieuwe protocol combineert een aantal eigenschappen van Z-Wave en Zigbee. Thread werkt op de 2.4 GHz band, creëert een mesh-netwerk en is energie zuinig. Het grote verschil met Z-Wave en Zigbee is dat Thread gebruikt maakt van de Matter standaard.
Matter is een smart home standaard en dus geen protocol. Waarbij dus bijvoorbeeld een Z-Wave apparaat in de EU via de 868 MHz frequentie een Z-Wave commando verstuurd zal een Thread apparaat via de 2.4 GHz band een commando versturen in ‘Matter’. Er bestaan ook smart home apparaten die werken via wifi en die dus ook ‘Matter’ communiceren. De Matter standaard gaat dus breder dan alleen Thread of alleen wifi en verbind apparaten op en via jouw lokale IP-netwerk.
Een ander sterk punt van Matter zijn de deelnemende bedrijven; zo is het de bedoeling dat je als gebruiker onafhankelijk van het door jou gebruikte platform makkelijk gebruik kan maken van een Matter smart home. Zo kan een gebruiker van Android in hetzelfde huishouden als een iOS gebruiker via zijn vertrouwde standaard integratie het smart home bedienen.
Veel smart home fabrikanten zijn druk bezig om hun bestaande platform met een firmware-update toegang te geven tot Matter, waardoor een Matter smart home bijvoorbeeld toegang kan krijgen tot jouw smart home hub met Zigbee apparaten. Goed voorbeeld is de Aqara Hub M2 die met een firmware-update de aangesloten Zigbee apparaten (die overeen komen met de Matter standaard) beschikbaar maken in jouw Matter smart home.
Thread is zoals hier boven benoemd een protocol, dus hetzelfde als Zigbee, wifi en Z-Wave. Wanneer je een Thread product wil aansluiten op een Matter smart home heb je daarvoor een Thread hub nodig. Dit noem je een Thread border router. Dankzij deze border router kan het Thread product communiceren met het Matter standaard.
Je raadt het al Matter over wifi werkt via het wifi protocol. Hetzelfde principe als bij Matter over Thread alleen spreekt het product met de taal wifi en kan het product communiceren via jouw standaard netwerk wifi punt, waardoor je geen aparte border router hoeft aan te schaffen.
Bij Z-Wave en Zigbee ligt de manier van communiceren en wat er wordt gecommuniceerd vast. Bij Matter zijn er juist meerdere manieren van communiceren mogelijk.
Matter controller: is het brein van je Matter smart home. Deze controller kan apparaten bedienen. Er kunnen meerdere Matter controllers aanwezig zijn in een Matter smart home systeem. Bij andere protocollen beschik je altijd over één hub die alles aanstuurt binnen één netwerk.
Als we kijken met het oog op de toekomst is het dus de bedoeling dat het uiteindelijk geen verschil meer maakt van welk merk je jouw nieuwe smart home product koopt. Maar omdat het gaat om een situatie waarbij veel grote bedrijven samen afspraken moeten maken zul je zien dat standaard dingen als energie meting nog niet verwerkt zijn in de Matter standaard.
Dus voor de professionele smart home markt adviseren we nog steeds een Nice – FIBARO home management systeem, waarbij je met het uitgebreide assortiment van producten zo goed als alle beloftes van Matter nu al inlost en je een professionele oplossing kan bieden aan jouw klant.
Ben je een installateur en op zoek naar meer informatie over het Nice – FIBARO home management systeem? Zoek dan contact met ons op of bekijk de mogelijkheden van trainingen via de onderstaande button.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief