Een combinatie van slimme apparaten kunnen je helpen geld te besparen. De energieprijzen blijven stijgen daarom hebben wij in dit blogartikel 10 tips opgeschreven voor het helpen besparen.
1. Gedimde verlichting verbruikt minder energie, ook bij LED!
Door het dimmen van je verlichting verbruik je minder energie. Wanneer je een halogeen- of gloeilamp voor 50% dimt verbruik je al 25% minder stroom. Bij LED verlichting is dit zelfs al 50% minder stroomverbruik. Hierdoor is je kamer nog steeds verlicht, sfeervol en bespaar je onnodige kosten op je energierekening.
2. Automatisch uitschakelen verlichting
Soms vergeten we nog wel eens de verlichting uit te schakelen na het verlaten van een kamer of bij het weg gaan van huis. Met een slimme schakelaar en een Motion Sensor kan je dit onnodige stroomverbruik voorkomen. Zo zal je verlichting alleen aan-/ uitschakelen wanneer dit nodig is.
3. Breng grootverbruikers in kaart
Geen slimme huishoudelijke apparaten in huis? Breng het energieverbruik van je apparaten in kaart met een slimme stekker. Met een slimme stekker kan je zien wat het apparaat verbruikt die er aan verbonden zit. Door de slimme stekker uit te zetten zal het apparaat dat er aan verbonden zit uitschakelen. In de app krijg je precies te zien hoeveel Watt het apparaat verbruikt. Zo weet je of het een grootverbruiker is. Om energie en kosten te besparen kan je de slimme stekker uit zetten wanneer deze niet nodig is, bijvoorbeeld als er niemand thuis is of als iedereen slaapt.
4. Stand-by killer
Dankzij een slimme stekker zoals de FIBARO Wall Plug zullen overbodige apparaten uitgeschakeld worden. Dit gebeurt dankzij een stand-by killer scène die je kan maken in een Home Center. Zo verbruik je nooit onnodig stroom en bespaar je kosten op je energierekening. Combineer de grootverbruikers- en stand-by killer tips tot de volgende oplossing:
Een voorbeeld van zo’n grootverbruiker is de televisie en randapparatuur. Dit staat eigenlijk altijd in stand-by of per abuis aan zonder dat je het door hebt. Met de slimme stekker kan je de volledige stroomtoevoer stoppen, waardoor de televisie geen extra stroom krijgt.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een slimme stekker? Bekijk dan het blog artikel over de slimste en meest compacte tussenstekker: https://fibarobenelux.com/blog/de-slimste-stekker/
5. Verwarming automatisch uitschakelen
Vergeet nooit meer je verwarming uit te schakelen als je het huis verlaat. Met een slimme thermostaat kan je scènes starten die ervoor zorgen dat er nooit onnodig een verwarming aan staat. Een uur voor vertrek kan je de slimme thermostaat via een automatische scène uitschakelen hierdoor blijft de woning warm op basis van de warmte die nog in de woning zit en verbruik je geen onnodige energie.
6. Alleen verwarmen bij behoefte
Met een slimme thermostaat kan je ervoor zorgen dat de verwarming alleen aan staat wanneer er iemand thuis is of alleen aan staat in de kamer waarin nodig. Je kan er dus voor zorgen dat het in de kinderkamer warmer is als in je eigen kamer. Hierdoor zorg je ervoor dat elke kamer naar behoefte is en bespaar je onnodige energie om elke kamer dezelfde warmte te geven.
7. Open raam, verwarming uit
Als je ramen open staan maar je hebt de verwarming aangezet is dat zonde van de energie. De verwarming staat onnodig aan. Met een deur en raam sensor en een slimme thermostaat kan je ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Wanneer de ramen zijn geopend zal de verwarming automatisch uitschakelen om onnodige kosten te voorkomen. Als je net een raam open hebt gehad is het is raadzaam om eerst de warmte van het huis te gebruiken. Sluit de ramen en wacht dertig minuten voor het inschakelen van je verwarming.
8. Verlaag de schema’s met 1 graden
Zodra jij je verwarmingsschema’s verlaagd met 1 graden bespaar je al 6-8%. Zo zorgt elke graad die je zakt voor extra besparing.
9. Slimme zonwering in de winter
In de winter houden we vaak de vitrage dicht, terwijl als je deze opent je veel meer zonlicht binnenkrijgt. Zodra jij niet thuis bent kan je huis van binnen veel meer warmte krijgen door de zon. Hetzelfde geldt voor luxaflex. Die zetten we zelden volledig open. Door dit open te zetten vang je meer zonlicht waardoor je het huis minder hoeft te verwarmen. Een bonus is dat je minder de verlichting aan hoeft te zetten.
10. Zonwering in de zomer
Houd in de zomer de warmte buitenshuis door gordijnen en jaloezieën automatisch te sluiten. Hierdoor hoef je de airco niet in te schakelen en bespaar je onnodige kosten. Het is nog beter als je de warmte volledig buiten wil houden door rolluiken, screens, markiezen en zonneschermen te gebruiken. Met een lux- of temperatuur sensor wordt gemeten of de zonwering automatisch bediend moet worden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief